Blog

Boekvoorstelling: Boven de Wolken – Een rode Fouga op het goud van de zon

Op een avondreceptie georganiseerd door het Historisch Centrum Luchtmachtbasis Brustem, stelde museumvrijwilliger Hendrik Schoebrechts zijn publicatie voor over deze Belgische piloot die in de jaren 1960 en 1970 woonachtig was te Sint-Truiden aangezien hij als instructeur op het vliegveld Brustem gestationeerd was: Paul F. Van Essche.

Paul F. Van Essche treedt in 1953 in bij de Belgische Luchtmacht en volgt zijn opleiding in de VS waar hij in juni 1955 zijn vleugels behaalt. Bij zijn terugkeer in oktober van dat jaar belandt hij te Beauvechain als gevechtspiloot bij het 4de Smaldeel van de 1ste Wing om daarna, bij ontbinding van het 4de, over te gaan naar het 350ste Smaldeel. Hij vliegt daar op Meteor, vervolgens Hawker Hunter en uiteindelijk op de CF-100 Canuck Jager Alle Weer. Paul muteert in 1961 naar de 'School voor Voortgezette Vliegopleiding' te Brustem waar hij monitor wordt op Fouga Magister. Als Flight Commandant bij het 2de en vervolgens 1 Smaldeel wordt hij uiteindelijk instructeur bij de Flight Formation Moniteurs en Controle. Paul is één van de stichtende leden van het stuntteam Rode Duivels in 1965. Hij vliegt in 1965 en 1966 als rechtervleugel in de patrouille en is vervolgens leider van de patrouille van 1967 t.e.m. 1969 en opnieuw in 1973. In oktober 1969 stapt hij over naar de School voor Transitievliegers te Twente (Conversion Unit) in het kader van de Belgisch-Nederlandse samenwerking in vliegopleiding waar hij monitor op T-33 is. Na het opdoeken van deze school komt hij in december 1971 terug naar Brustem, bij het 11de Smaldeel en wordt hij al snel spil van de vliegopleiding. Vervolgens wordt hij in 1974 te Brustem vliegveiligheidsofficier tot aan zijn dood op 18 november 1977.

Auteur Hendrik Schoebrechts heeft bovenstaande vliegcarrière in woord en beeld samengebracht in een publicatie van 304 pagina’s met 523 foto’s en afbeeldingen. Getiteld Boven de Wolken – Een rode Fouga op het goud van de zon is dit een eerbetoon aan deze piloot en een herinnering aan wat zich in de jaren 1960 en 1970 op de voormalige vliegbasis Brustem afspeelde. Het boek biedt daarenboven een blik op de Belgische Luchtmacht van de jaren 1950 t.e.m. 1970.

Wil je dit boek kopen, stuur dan een e-mail naar Hendrik Schoebrechts.

Lees ook zeker het verslag van de boekvoorstelling op Het belang van Limburg alsook een verslag geschreven door Frans van Humbeek voor de website Hangar Flying.

Informatie

In de abtsvleugel van de abdij vind je het museum dat de geschiedenis van het voormalige vliegveld Brustem belicht. Een boeiende tentoonstelling met foto’s en unieke voorwerpen verbonden aan de basis vanaf 1936.

Open van april tot en met oktober: enkel in het weekend van 14u-17u.
Gesloten van 1 november tot 31 maart.
Bezoek na afspraak, ook buiten het seizoen, mogelijk.

Toegang is gratis.

Partners

logo-sint-truidenlogo-sint-truidenlogo-sint-truiden