Blog

Huiswerk Arthur

Arthur, neef van Hendrik Schoebrechts, moest als huiswerk een vriend, buur of bekende interviewen. Toeval wil dat Hendrik op dat ogenblik in Ocala, Florida verbleef om Floyd Blair te interviewen in kader van een nieuw boek. Arthur heeft dan zo zijn eigen vragen opgelijst, dewelke door Hendrik aan Floyd zijn voorgelegd. Arthur zit in het 4de leerjaar in de Kleurenboom te Montenaken.

Zie hier de vragen van Arthur aan Floyd.

 

Had u een auto ?

De papa van Floyd, geboren in 1898, had een auto voor zijn job. Hij werkte bij de Amerikaanse spoorwegen en moest in het kader van één van zijn opdrachten, op basis van het reisschema van de treinen, de sporen nakijken in zijn sectie (het stuk spoor in het gebied waarvoor hij verantwoordelijk was) alsook de spoorwissels doen (veranderen van spoor). Dit laatste was trouwens fysiek zwaar werk (niet eenvoudig om zo'n spoor te wisselen van richting). Met andere woorden, wanneer een trein zou langskomen, moest hij checken dat de spoorlijnen in orde waren. Vandaar dat de papa van Floyd met zijn wagen zelfs op de sporen kon rijden. Deze auto was een Model-T van Ford en kostte toen 750 US$. Deze auto kon je bijvoorbeeld in alle kleuren krijgen, zolang het maar zwart was.
Floyd heeft van zijn 14de tot zijn 103 met de wagen gereden. Nu mag hij dat niet meer van Sharon en de familie. De eerste eigen wagen van Floyd - toegewezen door zijn toenmalige werkgever "Westinghouse" omdat hij moest verhuizen en in Miami business moest opzetten, dus te beschouwen als een firmawagen - was een Chevrolet model 1946 (gekregen in het jaar 1946). In 1950 heeft hij zijn eerste, eigen auto gekocht en sindsdien kocht hij steeds zijn eigen auto's.

 

Had je vrienden?

Tijdens zijn lagere school, middelbaar en de universiteit had Floyd dezelfde twee à drie heel goede vrienden. Ook tijdens zijn jaar van oorlogspiloot had Floyd een handvol heel goede vrienden binnen zijn squadron die ook piloot waren. Als Floyd aan jonge kinderen en vooral tieners goede raad zou moeten geven, is het dat ze iedereen gelijk moeten behandelen en net zoals je zelf zou behandeld willen worden. En dat het goed is van veel vrienden te hebben.

 

Vertel over je leraars.

Hoewel zijn Amerikaans-Engelse uitspraak, zeker als kind, tiener en twintiger niet volgens de regels was (Floyd was met zijn zwaar zuiders accent moeilijk te verstaan), was zijn favoriete leraar in de lagere school zijn leraar Engels. Een andere leraar die heel belangrijk geweest is voor hem, was een leraar van een andere 'county' (beschouw 'county' hier maar als arrondissement of verzameling van andere gemeentes). In de middelbare school van Tifton, Georgia (de stad waar Floyd sinds zijn vijfde was opgegroeid) werd er geen algebra onderricht. Maar dit vak - een tak van de wiskunde - was cruciaal voor Floyd om zijn universiteitsstudies aan Georgia Tech te kunnen doen. Vandaar dat de school van Floyd een leraar vanuit een andere county liet komen en extra lessen inrichtte, waarbij deze meester aan Floyd en een paar andere leerlingen dit vak heeft aangeleerd. Dankzij deze extra lessen en dus deze leraar die dat laatste jaar van het middelbaar, les kwam geven aan Floyd, slaagde Floyd om te mogen studeren aan Georgia Tech en studeerde Floyd aan die universiteit in 1942 ook af als Ingenieur Elektronica.

 

Waren er telefoons?

Oak Western Electric Signed Antique Wall Phone, Crank Generator, Pat. 1913

Wederom als gevolg van de job en verantwoordelijkheden van de papa van Floyd, hadden zij bij hem thuis te Tifton een telefoon, die aan de muur hing. Eén die je moest opdraaien/opwinden aan de zijkant, een mondstuk waarin je sprak (microfoon) terwijl je de ontvanger in je hand, aan je oor moest houden. Floyd heeft dus heel zijn leven telefoons gekend.
 
 
 
 
 
 

Radio was ook heel belangrijk. De eerste radio waarmee Floyd in contact kwam, was een 'crystal radio' of kristalontvanger. Hiervoor moest je een koptelefoon dragen om te kunnen horen. Dankzij de radio ontstonden snel populaire muziekshows waar Amerikanen in de jaren 1920 en 1930 massaal naar luisterden. Ook was er president Roosevelt die de radio in de jaren 1930 als middel gebruikte voor zijn 'haardvuur gesprekken' waarbij hij relatief eenvoudig heel veel mensen kon bereiken die hem hoorden spreken door de radio. De papa van Floyd luisterde steeds naar 'WLW', een radiozender in Cincinnati, om naar de live verslagen van het baseball te kunnen luisteren. Wanneer het baseball was, dan was hij niet van de radio weg te krijgen.

 

 

Van wie kreeg je slaag?

Misschien dat Floyd wel een keer slaag heeft gekregen, hij herinnert zich dat alvast niet meer. Maar hij weet wel nog dat het de directeur van de school was die dan in een aparte kamer, de leerling sloeg met een meetlat, riem of dergelijke. Dus niet de meester/juffrouw maar alleen de directeur mocht de leerling een pak slaag geven (in de USA althans).

 

Had je zaterdag les?

Neen, geen les op zaterdag. Maar toen hij op universiteit zat, van 1938  tot 1942 op Georgia Tech was er wel een 6-dagen week met op zaterdag minstens in de voormiddag nog les. Vaak waren dit vakken die de leerlingen zelf extra hadden gekozen of waar ze meer tijd aan wilden/moesten besteden.

 

Hoe was je huis ?

Toen Floyd ongeveer 6 jaar oud was, verhuisde hij met zijn ouders en zus naar Tifton, Georgia. De papa van Floyd heeft daar zelf hun huis gebouwd waar Floyd tot zijn 18de à 22ste woonde. Van zijn 18de tot zijn 22ste zat Floyd immers vooral op de universiteit van Georgia Tech te Atlanta, Georgia.
Dat was een alleenstaand huis op een klein perceel. De kostprijs van het huis was ongeveer 2.000 US$ (in prijs van +/- 1927). Overwegend uit hout (houten frames en plankenwerk). Er was een living, keuken, één slaapkamer vooraan en één slaapkamer achteraan, badkamer (enkel één bad) en garage (voor de auto van Floyd's papa). Die garage werd begin jaren 1930 bijgebouwd en wat later hebben Floyd en zijn papa daar nog een douche in geïnstalleerd. In de garage had Floyd ook een soort kleine hobbykamer, waar hij aan lampen, oude batterijen, enzoverder die hij van zijn papa kreeg, prutste om er vanalles mee te maken.
Merk op dat de papa en mama van Floyd maar tot hun 10 jaar naar school waren geweest. Maar zij waren goede plantrekkers, slim en stimuleerden hun twee kinderen heel erg (voor zover dat financieel haalbaar was).

 

Had je een televisie ?

In tegenstelling tot de radio, bestond er nog geen televisie toen Floyd jong was. De eerste die hij zag was rond 1948 toen hij voor "Westinghouse" werkte. Dit bedrijf had één van de eerste tv's ontwikkeld met een diameter van 18inch = 45cm. Maar omdat Westinghouse ervan uitging dat de consument deze toestellen te groot zou vinden, brachten zij toestellen op de markt met een diameter van 12 à 14inch of respectievelijk 30cm à 35cm. Stel je nu maar eens voor hoe groot de tv-schermen nu zijn ; kijk maar eens naar die bij jouw thuis staat... Die toestellen van 48inch verkocht Westinghouse toen aan haar werknemers voor een gereduceerde prijs. Floyd kocht toen zo'n toestel, zijn eerste tv, voor 50 US$.

 

Had je een boekbespreking ?

Ja, die moest Floyd ook doen. Het lievelingsvak van Floyd was scheikunde (chemie). Zijn ouders hadden hem toen ook een scheikundeset cadeau gedaan waarmee hij veel speelde en veel uit leerde.
 

Informatie

In de abtsvleugel van de abdij vind je het museum dat de geschiedenis van het voormalige vliegveld Brustem belicht. Een boeiende tentoonstelling met foto’s en unieke voorwerpen verbonden aan de basis vanaf 1936.

Open van april tot en met oktober: enkel in het weekend van 14u-17u.
Gesloten van 1 november tot 31 maart.
Bezoek na afspraak, ook buiten het seizoen, mogelijk.

Toegang is gratis.

Partners

logo-sint-truidenlogo-sint-truidenlogo-sint-truiden