Blog

Boeken

Het historisch centrum luchtmachtbasis Brustem heeft enkele boeken in eigen beheer uitgegeven. Ze zijn allen van de hand van Hendrik Schoebrechts en bevatten een eigen inkijk op een thema in de rijke geschiedenis van de luchtmachtbasis.

 

Nix Compris - Blair was there

Floyd Blair maakte deel uit van het 507th Fighter Squadron in het 404th Fighter Group tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de periode van mei 1944 tot en met de eerste week van april 1945 vloog hij 100 gevechtsmissies. Floyd Blair vloog met de P-47 Thunderbolt tijdens gevaarlijke grondaanvallen en -ondersteunende missies en ondersteunde zo de Amerikaanse grondlegers bij de bevrijding van West-Europa.

Prijs: 190p, momenteel uitverkocht, 2de druk in voorbereiding

Taal: Engels

Extra: Lees hier een extra artikel over Nix Compris

 

Jaren gaan voorbij maar zij werden niet oud zoals wij die overleefden

Ter gelegenheid van Erfgoeddag 2013 met als thema Stop de tijd heeft het Historisch centrum luchtmachtbasis Brustem een tentoonstelling georganiseerd over zes personen die een bepaalde tijd vanaf de militaire basis te Brustem hun activiteiten hebben ontplooid. Zes zzeer jonge mannen met een vergelijkbare opleiding tot piloot die met grote verwachtingen in de oorlog terechtkomen. Het zijn drie duo's: één Belgische (Jean Offenberg en Raymond Lallemant), één Duits (Heinz Schnaufer en Friedrich Rumpelhardt) en één Amerikaans (James Hall en Floyd Blair). Elk van hen had zijn eigen motivatie en geraakte op de één of andere manier bij WO II betrokken. Een abrupt einde - de dood - is het trieste lot van drie van de zes mannen. Een datum op een kruis toont vandaag wanneer voor hen de tijd gestopt is. Had het leven voor de drie overledenen er ook hetzelfde uitgezien als hun makkers die hun leven hebben kunnen verder zetten? Wat hebben deze drie overlevenden van hun leven gemaakt, want voor hen is de tijd niet gestopt?

Prijs: 87p, 25 euro, beperkt aantal beschikbaar

 

Boven de wolken - Een rode fouga op het goud van de zon

Paul F. Van Essche treedt in 1953 in bij de Belgische Luchtmacht en volgt zijn opleiding in de VS waar hij in juni 1955 zijn vleugels behaalt. Bij zijn terugkeer in oktober van dat jaar belandt hij bij het 4de Smaldeel van de 1ste Wing om daarna over te gaan naar het 350ste Smaldeel. Paul muteert in 1961 naar de 'School voor Voortgezette Vliegopleiding' te Brustem waar hij monitor wordt op Fouga Magister. Hij is één van de stichtende leden van het stuntteam Rode Duivels in 1965, vliegt in 1965 en 1966 als rechtervleugel in de patrouille en is vervolgens leider van de patrouille van 1967 t.e.m. 1969 en opnieuw in 1973. In oktober 1969 stapt hij over naar de School voor Transitievliegers te Twente (Conversion Unit) in het kader van de Belgisch-Nederlandse samenwerking. Paul keert in december 1971 terug naar Brustem, bij het 11de Smaldeel en wordt al snel spil van de vliegopleiding. Vervolgens wordt hij in 1974 te Brustem vliegveiligheidsofficier tot aan zijn dood op 18 november 1977.

Prijs: 304p, prijs onbekend, beperkt aantal beschikbaar

Informatie

In de abtsvleugel van de abdij vind je het museum dat de geschiedenis van het voormalige vliegveld Brustem belicht. Een boeiende tentoonstelling met foto’s en unieke voorwerpen verbonden aan de basis vanaf 1936.

Open van april tot en met oktober: enkel in het weekend van 14u-17u.
Gesloten van 1 november tot 31 maart.
Bezoek na afspraak, ook buiten het seizoen, mogelijk.

Toegang is gratis.

Partners

logo-sint-truidenlogo-sint-truidenlogo-sint-truiden